L’escola
El projecte d’AETTO Educació consisteix a construir una escola al cor d’una zona rural de Senegal per tal de garantir l’educació dels nens i nenes d’un grup de 4 pobles bastant allunyats de qualsevol població important i que no disposen ni de d’aigua corrent ni electricitat ni, fins ara, d’una escola, Aquests pobles viuen d’una agricultura local i, sense ser pròsperes, aconsegueixen fer front a les seves necessitats bàsiques.
La població parla el Ouolof i, en part, el francès. L’islam tradicional i moderat comporta una forta cohesió social a més de la tradicional solidaritat. Les dones no porten vel i la necessitat d’educació tan pels nens com per a les nenes la tenen molt present. L’escola ha estat concebuda des de l’inici com a laica i mixta. Dels 194 alumnes pre-inscrits a finals d’abril de 2016 hi havia 120 nenes.
El primer any (l’inici de les classes es va fer el 8 d’octubre de 2016) només es va poder acollir 60 nens i nenes per manca d’espai.
El projecte va començar per iniciativa d’un dels joves del poble, en Pape Mot Sarr, que viu a l’Empordà, on hi va venir ja fa uns quants anys. Ell no volia que els seus fills i els altres nens del poble patissin tantes dificultats com ell i que poguessin tenir un futur al seu propi país. Per això es va llançar a tirar endavant aquest projecte amb l’ajut inicial de dues associacions a Suissa i França a les que ens hem afegit recentment (2016) i de manera encara modesta AETTO Catalunya.
Cal destacar que aquest projecte és essencialment senegalès i local. Està dirigit i realitzat per la gent del poble sota l’autoritat dels responsables tradicionals que no han dubtat a sortir de les pràctiques tradicionals per llançar-se a un projecte ambiciós i desconegut.
Organització administrativa
A Senegal es poden crear escoles privades “sota contracte” amb el sistema de la Educació Nacional. L’iniciativa privada s’encarrega de la construcció de l’escola, les cases del mestres i la gestió. L’Estat s’encarrega de proporcionar i pagar els sous dels mestres.
El projecte ha estat molt ben rebut per les autoritats locals que per raons socials i polítiques volen desenvolupar una educació laica i cívica.
A nosaltres ens toca fer la construcció dels edificis respectant les mínimes normes que demanen les autoritats per l’escolarització i l’allotjament dels mestres.
Detalls del projecte i la realització per etapes
El pla comporta 4 aules i l’ allotjament pels mestres en un edifici a part. Les construccions es fan amb totxanes “modernes”, amb portes, finestres i sostres adaptats al clima.
En una primera etapa s’han fet dues aules, els banys i els allotjaments pels mestres. També s’ha fet una instal·lació de biogas que permet obtenir combustible dels residus dels banys escolars.
L’any 2020 s’han construït les altres dues aules, cosa que permet acollir a 140 alumnes.
També s’ha fet un nou edifici amb una sala polivalent que també servirà de biblioteca i la cantina, per tal que l’alumnat s’hi pugui quedar a dinar. Aquesta cantina la gestionen les dones de la comunitat.
Finalment caldrà alguna obra complementària com una tanca.