L’escola


L’escola

 El projecte d’AETTO consisteix a construir una escola al cor d’una zona rural de Senegal per tal de garantir l’educació dels nens i nenes d’un grup de 4 pobles bastant allunyats de qualsevol població important i que no disposen ni de d’aigua corrent ni electricitat ni, fins ara, d’una escola, Aquests pobles viuen d’una agricultura local i, sense ser pròsperes, aconsegueixen fer front a les seves necessitats bàsiques.

La població parla el Ouolof i, en part, el francés. L’islam tradicional i moderat comporta una forta cohesió social a més de la tradicional solidaritat. Les dones no porten vel i la necessitat d’educació tan pels nens com per a les nenes la tenen molt present. L’escola ha estat conçebuda des de l’inici com a laica i mixta. Dels 194 alumnes pre-inscrits a finals d’avril de 2016 hi havia 120 nenes.

El primer any (l’inici de les classes es va fer el 8 d’octubre de 2016) només es va poder acollir 60 nens i nenes per manca d’espai.

El projectes va començar per iniciativa d’un dels joves del poble, en Pape Mot Sarr, que viu a l’Empordà on hi va venir ja fa uns quants anys. Ell no volia que els seus fills i els altres nens del poble patissin tantes dificultats com ell i que poguessin tenir un futur al seu propi país. Per això es va llançar a tirar endavant aquest projecte amb l’ajut inicial dues associacions a Suissa i França a les que ens hem afegit recentment i de manera encara modesta AETTO Catalunya.

Cal destacar que aquest projecte és essencialment senegalès i local. Està dirigit i realitzat per la gent del poble sota l’autoritat dels responsables tradicionals que no han dubtat a sortir de les pràctiques tradicionals per llançar-se a un projecte ambiciós i desconegut.

Organització administrativa

A Senegal es poden crear escoles privades “sota contracte” amb el sistema de la Educació Nacional.  L’iniciativa privada s’encarrega de la construcció de l’escola, les cases del mestres i la gestió. L’Estat s’encarrega de proporcionar i pagar els sous des mestres.

El projecte ha estat molt ben rebut per les autoritats locals que per raons socials i polítiques volen desenvolupar una educació laica i cívica.

A nosaltres ens toca fer la construcció dels edificis respectant les mínimes normes que demanen les autoritats per l’escolarització i l’allotjament dels mestres.

Detalls del projecte i la realització per etapes

El pla comporta 4 aules i 4 allotjaments pels m estrés en un edifici a part. Les construccions es fan amb totxanes “modernes” amb portes, finestres i sostres adaptats al clima.

En una primera etapa, fins ara mateix,  ja s’han fet dues aules i els banys. Tot just aquest any s’han acabat els allotjaments pels mestres. També s’ha fet una instal·lació de biogas que permet obtenir combustible dels residus dels banys escolars.

Ara encara ens queden per fer diverses coses. El mes urgent és un pou negre per sanejar les actuals cases dels mestres. Per acabar el centre escolar caldran dues aules més i un altre allotjament per ensenyants.  També és molt important fer un pou i una instal·lacio de bombeig amb energia solar per dotar d’aigua l’escola. Finalment caldrà alguna obra complementària com una tanca.

En resum, de moment hem pogut proporcionar una lloc a l’escola per un centanar dels 249 nens i nenes inscrits. Encara tenim 149 nens i nenes per escolaritzar i tenim la certesa que ho esperen amb ànsia.

 

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider